Про причинний зв’язок смогу, погодніх умов та спалювання рослинних залишків-опалого листя розповідає Управління екології та природних ресурсів КМДА

Головна причина туману в Києві – температурна інверсія!

Публікуємо поради, що робити у випадку задимленості, ЗАЗДАЛЕГІДЬ!

Згідно з даними ЦГО ім.Срезневського, за 21 жовтня перевищення разових концентрацій СО на жодному зі стаціонарних постів системи моніторингу зафіксовано не було. Однак у ЦГО ім. Срезневського повідомили про перевищення середньодобових концентрацій СО на Деміївській площі – 3,5 мг/куб.м ( при ГДК 3 мг/куб.м.) Це пов’язано з активним трафіком автомобілів на даній локації. Також були зафіксовані некритичні перевищення середньодобових концентрацій формальдегіду.

Що таке температурна інверсія?
Температурна інверсія атмосфери виникає, коли верхні шари атмосфери досить теплі, а приземний шар холодний – вертикальна циркуляція повітря сповільнюється і всі продукти життєдіяльності міста не можуть піднятися у верхні шари атмосфери і розсіятися. Далі, вже тривалий час переважає антициклональний характер погоди, коли опади малоймовірні, вітер або слабкий, або взагалі штиль.

Чому важливо не палити листя?
Плюс до погодніх умов на разі триває сезон масового опадання листя, підготовки полів до зимового періоду. Спостерігаються величезні масштаби паління листя у приватних секторах. Під час згоряння однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється приблизно 9 кг мікрочастинок диму до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та низка канцерогенних сполук.

Дим навіть від одного невеликого багаття в умовах антициклону та штилю поширюється на величезну територію району і горизонтально, і вертикально.

Найближчим часом розраховувати на зміну синоптичної ситуації не доводиться – антициклональний характер погоди втримується. За даними синоптиків, орієнтовно із четверга почнеться похолодання.